Asociația Măgurele Science Park continuă procesul de promovare a expertizei de cercetare din rândul membrilor comunității MSP, având ca țintă deschiderea unor oportunități pentru colaborări viitoare în și pentru comunitate. Astfel, Radu Constantinescu, co-fondator al companiei Qualitance, a răspuns pozitiv invitației noastre de a discuta despre colaborarea cu un centru de cercetare, care ar fi un câștig enorm pentru orice firmă inovatoare.

În accepția noastră, rolul esențial al tehnologiei este să augmenteze produsele, serviciile, experiențele și interacțiunile oamenilor prin simplitate, empatie și eficiență, iar procesul nostru de dezvoltare de tehnologie are o componentă semnificativă de R&D, de testare și validare a rezultatelor – sunt etape pe care le parcurgem în fiecare proiect. Colaborarea cu un centru de cercetare ar fi un câștig enorm în fiecare dintre aceste etape. Când ideile și obiectivele converg, se creează ecosistemul perfect pentru a dezvolta tehnologie care rezolvă probleme reale pentru utilizatori și, implicit, pentru societate.

Măgurele Science Park: Povestiți-ne pe scurt despre activitatea QUALITANCE.

Radu Constantinescu: QUALITANCE ajută companiile să își translateze în mediul digital toate interacțiunile esențiale din mediul analog – atât cu clienții, cât și cu propriile echipe, prin intermediul unor soluții digitale cu interfețe ușor de utilizat, construite cu elemente de psihologie și design comportamental și asistate de Inteligență Artificială. În cei 13 ani de experiență, ne-am reinventat la fiecare 2 ani, ceea ce ne-a permis să atingem un nivel de maturitate și să acumulăm un grad ridicat de competențe în digitalizare. Lucrand la intersecția dintre lean startup, psihologie comportamentală și tehnologii emergente, și oferind platforma noastra de tehnologie care ne facilitează dezvoltarea de MVP-uri în 10 săptămâni, susținem în procesul de transformare digitală accelerată atât organizațiile mari, cât și start-upurile. 

gurele Science Park: Care este cel mai mare proiect implementat de către QUALITANCE?

Radu Constantinescu: Întotdeauna ne alegem proiectele luând în considerare experiența pe care soluțiile noastre o oferă utilizatorilor și modul inovator în care găsim rezolvări digitale la problemele complexe pe care aceștia le întâmpină în viața reală. Astfel, am reușit să dezvoltăm soluții inovatoare în numeroase verticale – de la esports, retail și banking până la telecomunicații, ecologie și sănătate.

De curând am dezvoltat și lansat o platformă digitală de trivia pentru divizia din Australia a celui mai mare trust de media la nivel global – News Corp. În cadrul acestui proiect, provocarea a fost să construim o soluție scalabilă care să poată susțină traficul lunar de 17 milioane de utilizatori ai platformei media și să se integreze cu infrastructura existentă, să creăm o mecanică de joc care să atragă și să rețină un număr cât mai mare de utilizatori și să construim în cadrul platformei de trivia oportunități de promovare și de advertising pentru partenerii News Corp. Cele mai recente rapoarte pe care le-am primit de la client ilustrează o rată de engagement fără precedent pentru News Corp – în fiecare lună, aproximativ 200000 de utilizatori activi folosesc platforma de trivia creată de noi – ceea ce ne bucură foarte mult.

Un alt proiect de care suntem foarte mândri este BCR Casa Mea – prima platforma digitală din România pentru creditele ipotecare, pe care am dezvoltat-o alături de BCR. Pe lângă premiera din domeniul bancar românesc, am avut bucuria de a le aduce clienților băncii beneficii uriașe, finanțarea unei locuințe fiind acum la un click distanță. Indiferent că vorbim despre clienții sau angajații BCR, utilizatorul final a fost elementul central în fiecare etapă de dezvoltare. Astfel, am creat o experiență complet diferită pentru clienți, reducând vizitele acestora în sucursală cu peste 60%, facilitându-le interacțiunea digitală cu entități importante în procesul de achiziție – notari, dezvoltatori, agenții imobiliare, și scurtând cu peste 50% durata de acordare a creditului. Automatizând o mare parte din procesele interne ale băncii, am reușit să creștem eficiența și productivitatea angajaților care, odată degrevați de o serie de operațiuni repetitive, au recâștigat un timp prețios și necesar în cultivarea relației cu clienții.

gurele Science Park: Cum dezvoltați un produs/serviciu de acest tip în România?  (Vă rog să punctați sursele de finanțare)

Radu Constantinescu: Indiferent de dimensiunea proiectelor sau de notorietatea companiilor cu care lucrăm, urmăm propriul model de transformare digitală, Business 5.0, prin care construim și scalăm business-uri digitale, axându-ne atât pe dezvoltare accelerată de soluții digitale, cât și pe strategii de inovare, product design, psihologie comportamentală, growth marketing și user experience. Formula noastră de dezvoltare accelerată are ca rezultat crearea de MVP-uri în 10 săptămâni și reprezintă un diferențiator esențial în procesul de transformare digitală pe care îl construim alături de clienții și partenerii noștri.

gurele Science Park: V-ați vedea colaborând cu un centru de cercetare pentru dezvoltarea unui produs/serviciu?

Radu Constantinescu: Desigur. Un centru de cercetare este, prin definiție, un loc de întâlnire a ideilor despre viitor și un spațiu al inovării, elemente care se află în ADN-ul QUALITANCE.

În accepția noastră, rolul esențial al tehnologiei este să augmenteze produsele, serviciile, experiențele și interacțiunile oamenilor prin simplitate, empatie și eficiență, iar procesul nostru de dezvoltare de tehnologie are o componentă semnificativă de R&D, de testare și validare a rezultatelor – sunt etape pe care le parcurgem în fiecare proiect. Colaborarea cu un centru de cercetare ar fi un câștig enorm în fiecare dintre aceste etape. Când ideile și obiectivele converg, se creează ecosistemul perfect pentru a dezvolta tehnologie care rezolvă probleme reale pentru utilizatori și, implicit, pentru societate.

gurele Science Park: Din punctul dvs. de vedere, care ar fi barierele în dezvoltarea de parteneriate și proiecte dintre mediul de cercetare și cel de business?

Radu Constantinescu: Nu cred că există bariere, ci mai curând o obișnuință care s-a perpetuat. Până de curând, în România, mediile au funcționat la o oarecare distanță, însă există deja multe puncte de intersecție între zona de business și zona de cercetare sau cea academică. Așa cum ANIS facilitează colaborarea companiilor de software și servicii cu mediul educațional, se pot crea parteneriate între mediul de business și instituțiile de cercetare, cu avantaje semnificative de ambele părți.

În 2020, când viteza schimbării a atins un punct maxim, astfel de parteneriate ne vor  ajuta nu doar să ținem pasul la nivel de țară, ci și să ne reconsolidăm poziția de hub tehnologic pe harta internațională.

gurele Science Park: Cum ați vrea să arate Magurele/Regiunea Bucuresti-Ilfov, din viziunea dvs.?

Radu Constantinescu: Îmi imaginez că vom avea la Măgurele un centru european de inovare, care va crea sinergii între institutele de cercetare, universități și mediul antreprenorial atât la nivel local, cât și regional. Cred că avem toate premisele să construim la Măgurele un hub de inovare de proporțiile celor din Berlin sau Stockholm, unde nivelul de fuziune între cercetare, business și mediul academic este atât de avansat încât centrele respective derulează atât acceleratoare de afaceri, cât și programe educaționale la nivel european.