Back

Când cercetarea și inovarea ne pot salva

Domnul Mihai Ganciu este un cercetător român care a parcurs Via Dolorosa în domeniul său de expertiză.

Dr. Mihai Ganciu, Cercetător INFLPR

De aici, din partea cealaltă, aceasta este percepția. Strict subiectivă. În Volumul 1, nr. 2, anul 2020 al revistei “Romanian Cyber Security Journal” a fost publicat articolul “Atomic Nitrogen Decontamination System (ANDS)”, avandu-i ca autori pe domnul Mihai Ganciu, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Măgurele (INFLPR) și de domnul Johannes Orphal, fizician german, director al Karlsruhe Institute of Technology (KIT).

De ce acest subiect acum?

Pentru că cei doi cercetători vorbesc în articol despre decontaminare. Un subiect dureros la ora actuală. Dar să vedem despre ce este vorba. “O descărcare (pulsuri de înalta tensiune cu amplitudine, frecventa, factor de umplere controlați) într-un flux de azot de puritate ridicata duce la disocierea unei parti din moleculele de azot, fluxul de azot astfel activat duce la formarea unor radicali chimici cu efecte biocide: N, O, OH, O3, etc.” Este vorba despre o metoda prin care azotul de puritate ridicata este activat prin disociere moleculara cu pulsuri de înalta tensiune, rezultând radicali chimici cu efecte biocide. Metoda permite deci decontaminarea spațiilor în care sunt eliberați radicalii chimici cu efecte biocide.

Mergând mai profund în rezultatele obținute până acum, am aflat că azotul atomic are efect antiviral și poate fi utilizat cel puțîn pentru decontaminarea aerului condiționat și pentru zonele închise. Azotul atomic este transportat de azot molecular și poate intra în zone în care dezinfectanțîi aflați în soluție nu ajung. Speciile active cu rol decontaminant (N, OH, NO, O, O3, etc.) sunt produse în urma reacțiilor plasmo-chimice induse de azotul atomic unde acesta poate ajunge. Date fiind aceste proprietăți particulare ale azotului atomic, acesta poate fi utilizat cu succes în spatii și locații cum ar fi avioane, trenuri, autobuze, metrou, ascensoare, camere de garda, salvări. Beneficiile imediate ale introducerii pe scara larga a metodei de dezinfectare cu azot atomic sunt: reducerea răspândirea infecțiilor virale, încetinirea răspândirii virusurilor dat fiind faptul că efluențîi gazoși cu efect decontaminant pătrund și în locurile ascunse, spre deosebire de alte metode.

Metoda domnului Ganciu a stârnit interes în diverse medii de cercetare europene și internaționale, comunitatea de cercetare validând teoretic ceretarile care au condus la rezultatul descris mai sus. Domnul Ganciu colaborează cu un agent economic în dezvoltarea unui prototip care să genereze reacțiile fizico – chimice necesare degajării radicalilor liberi cu efecte biocide. Este vorba despre Azel Designing Group, care a realizat realizat un echipament transportabil, la nivel de prototip (ATOMIC NITROGEN GENERATOR – ANG 00) pentru testare și elaborare proceduri de decontaminare. În paralel cu dezvoltarea acestui proiect extrem de important, domnul Ganciu încearcă să identifice surse de finanțare care să îi duca prototipul în piață.

Parteneri din străinătate s-au arătat interesați. În România, este dificil. Fondurile Ministerului Educației și Cercetării sunt reduse, fondurile structurale dedicate nu mai adresează proiecte ale Regiunii București Ilfov, data fiind situația economică globală, sponsorii nu mai sunt atât de generoși. Cert este faptul că o soluție extrem de valoroasă care contribuie la atenuarea efectelor unei situații extrem de dure, pandemia COVID 19, nu poate intra în producție pentru că nu exista finanțarea necesară. Domnul Ganciu și echipa dânsului nu renunță.

Încearcă să convingă…

1 comentariu

  • Folosesc aceasta metoda de dezinfectare din 1985 cand am facut primul ozonator ( produce O3) si care era folosit in fiecare camera acasa. Pentru ca foloseste aerul din atmosfera care are pe langa oxigen si azot, formeaza si N, NO, deci si azot molecular si alti compusi.
    Acum am un ozonator care produce 15g de ozon pe ora, si pe care il folosesc din 2018 la dezinfectarea masinilor , camerelor, aparatelor de aer conditionat. Foloseste numai aer atmosferic. Il folosesc si acum acasa, cate 10-20 minute pe zi pentru dezinfectie, fiind foarte periculos.
    Nu l-am incercat , cu azot pur, ar fi interesant, daca este toxic ( periculos) si pentru om sau animale. As vrea sa-l incercam si alimentandu-l cu azot. Il stiu pe Mihai Ganciu , am fost colegi la institut pana in 1991. Daca vrea sa incercam aparatul alimentandu-l cu azot si sa vedem efectele, il rog sa ma contacteze pe email. Puteti sa-i dati adresa mea de email.

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − eleven =