Back

Cum construim proiecte antreprenoriale în cadrul universităților

Asociația Măgurele Science Park (MSP) continuă seria de evenimente online, prin care conectează mediul de business, cu cel de cercetare si cu mediul universitar.

Invitații celui mai recent eveniment online, au fost antreprenorul și consultantul Dragoș Jaliu – fondator Fonduri-Structurale.ro, Lectorul Răzvan Crăciunescu de la Universitatea Politehnică București și antreprenorul Vlad Măcelaru – fondator Clark.

Temele abordate și principalele concluzii: cum construim punți de legătură între mediul de cercetare, universități și mediul de business. Obiectivul principal al evenimentului, a fost să aflăm ce fel de proiecte pot fi create în universități pentru a stimula antreprenoriatul și inovația

Răzvan Crăciunescu: Prin Asociația pentru Educație Antreprenorială, aducem din SUA programe online, pentru profesorii din mediul universitar românesc.

Studenților le punem la dispoziție platforme prin care le oferim posibilitatea să devină antreprenori.

Dragoș Jaliu: Avem patru acceleratoare în momentul de față, într-unul dintre acestea suntem parteneri cu Universitatea de Vest din Timișoara. Am finanțat mulți studenți cu idei antreprenoriale. Clujul este mai antreprenorial decât Timișoara. În Timișoara, corporațiile dau direcția antreprenoriatului și inovării.

Innotech Student 2020 – programul de antreprenoriat prin care statul român își propune să acorde fonduri nerambursabile studenților care vor să-și deschidă o afacere în România

Răzvan Crăciunescu: Din punctul meu de vedere, programul are sens, dar mi s-ar fi părut mai potrivit ca finanțarea să fie acordată unor investitori de tip angel și aceștia, la rândul lor, să caute antreprenorii în care să investească.

Dragoș Jaliu: Innotech este o initiațivă bună, este important să creăm un ecosistem în jurul antreprenorilor studenți. Ideea lor de business trebuie validată, iar aici business angels-ii sau platformele de crowdfunding, pot face acest lucru.

Principalele două limitări are programului sunt rigiditatea cu privire la pivotare, iar a doua problemă o reprezintă timpul limitat de implementare. Consider că prima etapa, și anume cea de knowledge-transfer de la specialiști la student, este foarte importantă și ar trebui acordat un interval de timp cât mai mare. 

Vlad Măcelaru: Programul sună bine, și noi suntem interesați să aplicăm. Grijile mele sunt legate de administratorii de schemă, pentru că aș vrea să mă bazez pe faptul că este o evaluare bună, că sunt mentori care înțeleg perspectivele de inovare.

Care este primul pas în găsirea unei idei de business în domeniul antreprenorial?

Vlad Măcelaru: Primul pas, ar fi participarea la meetup-urile online, care sunt o oportunitate bună de networking, dar în primul rând este nevoie de un research pe internet pentru a vedea cum arată un pitch-deck, după care să pitch-uiești ideea unor investitori, unor comunități pentru a vedea ce feedback primești.

Răzvan Crăciunescu: Și eu consider că primul pas îl reprezintă research-ul. Ulterior, poți intra în hackathons, poți participa la meetup-uri, în comunități. Totul începe cu curaj, iar studenții din România nu prea au curaj.

Dragoș Jaliu: Foarte important este să vorbești despre ideea ta, pentru că lucrul  acesta constituie un proces de validare.

Cum putem conecta universitățile cu mediul de afaceri?

Răzvan Crăciunescu: Cred că lipsa unui centru de tech-transfer, este o problemă a universităților, iar acest lucru trebuie îmbunătățit pentru ca mediul de afaceri să poată colabora mai ușor cu universitățile.

Dragoș Jaliu: Un aspect important îl reprezintă prezența antreprenorilor în universități, că aceștia să vină si să povestească din experiențele lor studenților. Al doilea mod de a conecta universitățile cu mediul de afaceri, îl reprezintă implicarea studenților în proiecte practice.

Vlad Măcelaru: Și eu, în Olanda fiind, aveam câte un proiect practic în care eram trimiși în companii sau veneau reprezentanți ai companiilor în facultate. Hackathon-urile mi se par foarte potrivite pentru a conecta universitățile cu mediul de afaceri.

Ați interacționat cu parcuri științifice? Cât de importante considerați că sunt pentru o economie?

Vlad Măcelaru: Da, mi se par utile și am interacționat cu parcul științific din Eindhoven, Olanda.

Răzvan Crăciunescu: Da, și eu am interacționat cu un science park din Statele Unite.

Dragoș Jaliu: Da, și eu tot în toată perioada studenției, am interacționat cu un science park în Statele Unite.

Dacă ați fi un business angel, care ar fi primul lucru la care v-ați uita atunci când ați finanța o afacere?

Vlad Măcelaru: Pentru mine, primul pas ar fi o centralizare a proiectelor universității și ulterior promovarea lor.

Dragoș Jaliu: Eu aș face programe de sprijinire a studenților, le-aș finanța.

Răzvan Crăciunescu: Aș face un fond de investiții pentru tech-transfer.

În încheiere, dorim să le mulțumim invitaților nostri domnilor Vlad Măcelaru, Dragoș Jaliu si Răzvan Crăciunescu pentru interviul oferit. Ne dorim ca opiniile dumnealor să vină în sprijinul atingerii obiectivului asociației noastre, de a în-țelege mai bine nevoile antreprenorilor din mediul de afaceri, din mediul universitar, din mediul de cercetare și nu în ultimul rând, de a contribui la susținerea dorinței noastre în construirea punților de legătură între aceste medii.

Asociația ,,Măgurele Science Park” coagulează în jurul membrilor săi cea mai mare parte a instituțiilor de cercetare și de educație academică din regiunea București – Ilfov, cu scopul creării unui context propice pentru crearea unui parc științific la Măgurele.

Proiectul vizează coagularea administrației locale, a zonei de educație și a celei de business pentru crearea unui hub de cercetare și inovare, în vederea atragerii proiectelor locale și internaționale.

Concret, obiectivul Măgurele Science Park, constă în dezvoltarea unei economii inovative, prin sprijinirea comercializării rezultatelor C&D și ale sistemelor de spin-off din cadrul universităților și al institutelor de cercetare, cât și participarea la crearea unei culturi relevante în acest domeniu.

AGERPRES: 25 AUGUST 2020

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =