Despre noi

MAGURELE SCIENCE PARK este un proiect esențial pentru concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională ale proiectului Nuclear Physics și pentru valorizarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele.

Studiul de fezabilitate, realizat cu sprijinul Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice, demonstrează necesitatea iminentă a acestei investiții, dar și obligativitatea construirii parcului în imediata vecinătate a proiectului ELI – NP, respectiv în orașul Măgurele, recunoscut de Societatea Europeană a Fizicii drept Loc istoric al fizicii.

Parcul Științific de la Măgurele va permite convergența celor mai competitive sectoare ale cercetării românești, respectiv ale antreprenoriatului inovator, începând cu proiectul de impact European ELI-NP.

Acesta va contribui la dezvoltarea unei locații și a unui ecosistem atractiv pentru instituțiile și companiile naționale și internaționale bazate pe cunoaștere și, în consecință, va avea contribuții importante la dezvoltarea economică la nivel regional și național.

CE NE PROPUNEM

Obiectiv #1

Atragerea și susținerea talentelor cu scopul de a schimba tendința exodului de inteligență din România

Obiectiv #2

Contribuția la schimbarea/modernizarea profilului urban al orașului Măgurele și al regiunii București-Ilfov

Obiectiv #3

Sprijinirea comercializării rezultatelor de cercetare și dezvoltare și ale sistemelor de spin-off din cadrul Universităților și Institutelor de Cercetare și participarea la crearea culturii relevante în acest domeniu

Stadiul MSP

 
Faza studiului de fezabilitate 100%
Faza elaborarii planurilor si a parteneriatelor 75%
Faza de implementare 15%

Localizare Magurele Science Park

Dezvoltarea Magurele Science Park se va face în 3 etape. Prima înseamnă planificarea și construirea parcului pe o suprafață de 5,5 ha, cu o investiție de peste 36 de milioane de euro. În această primă etapă vor fi construite: centrul de transfer tehnologic, centrul de inovare, muzeul viitorului și centrul de recreere. Cea de-a doua etapă vizează extinderea parcului până la o suprafață de 20 de ha, progresiv pe o perioadă de 5 ani. Iar în a treia etapă estimăm o extindere de până la 30 de hectare.
Narcis Constantin, Primar Măgurele: „Laserul de la Măgurele (ELI-NP) și Magurele Science Park sunt cele mai mari proiecte de cercetare, inovare și dezvoltare din România. Faptul că există o asemenea desfășurare de forțe în domeniul cunoașterii la noi în oraș se datorează exclusiv oamenilor de știință, cercetătorilor de la Măgurele. Dar posibilitatea construirii unui parc științific, prin intermediul căruia să se realizeze transferul de tehnologie, ni se poate datora nouă, tuturor.”

Transport

Infrastructură existentă și conectată:
  • Rețea de metrou în București: 70 km, 51 de stații de metrou
  • Bucureștiul este punctul de pornire pentru cele 8 căi ferate naționale principale, care fac legătura cu toate celelalte Regiuni ale României și cu țările vecine
  • Centura de cale ferată
  • Centura Bucureștiului
  • Proiect autostrada de centura București (A0)
  • Aeroportul Internațional Henri Coandă
  • Transport public București – Măgurele prin intermediul STB + EXPRES ruta Măgurele – Gara de Nord

Calitatea Vieții

Situat în imediata proximitate a Bucureștiului și conectat la tot ceea ce înseamnă comoditatea vieții în secolul 21, Măgurele oferă locuitorilor săi liniștea și confortul caracteristice zonelor suburbane.

Inaugurat în anul 2015, Centrul Medical Măgurele asigură servicii medicale integrate de înaltă calitate: medicină de familie, specialități medicale, stomatologie, nutriție, farmacie. De asemenea, locuitorii orașului au acces nemijlocit la vasta rețea de spitale publice și private existentă în București.

În raza orașului se regăsesc 4 grădinițe, 2 școli primare, 1 liceu și o facultate

În Orașul Măgurele plata taxelor poate fi făcută online

Consolidarea economică este una dintre prioritățile regiunii, ca modalitate de a crește bunăstarea cetățenilor, materializându-se în măsuri de tipul: atragerea de investitori și capital, promovarea antreprenoriatului și dezvoltarea unui mediu atractiv pentru cercetare-dezvoltare-inovare, precum și promovarea principiilor economiei verzi.

Imobiliare

Agențiile imobiliare practică prețuri de circa 200 euro/închiriere locuință 2 camere, respectiv aproximativ 830 euro/mp la cumpărare.

Măgurele beneficiază de o forță de muncă la cel mai înalt nivel de calificare în domeniul fizicii, având pe teritoriul său atât Liceul Teoretic „Horia Hulubei”, liceu cu bogată tradiție în pregătirea viitorilor fizicieni, cât și Facultatea de Fizică a Universității București. De asemenea, Magurele Science Park, prin parteneriatele și programele sale, va contribui la atragerea tinerilor către mediul de cercetare-inovare. Prin parteneriatele cu universități și institute de cercetare, se va asigura o actualizare permanentă a programei astfel încât forța de muncă specializată va fi una corelată cu nevoile mediului de afaceri.

Echipa Asociației Măgurele Science Park

Mădălin Ioniță – Director Executiv – madalin.ionita@magurelesciencepark.ro

Gilda Venturatos – Asistent manager- gilda.venturatos@magurelesciencepark.ro

Ana Maria Onu – Manager de Inovare- ana@magurelesciencepark.ro

Paula Bădinu – Consultant în management-paula.badinu@magurelesciencepark.ro

Costin Zamfir – Expert relații internationale – costin.zamfir@magurelesciencepark.ro

Oana Pricop – Expert informații Pentru Mediul de Afaceri – oana.pricop@magurelesciencepark.ro

Magurele Science Park