Media Coverage

O ”simplă hotărâre de Guvern” ține în loc cel mai puternic laser din lume

Ca să valorificăm noi rezultatele obținute de cercetători începând din anul 2019 este nevoie de un parc științific în zonă. Consiliul Județean are un proiect pe hartie.

Parcul ar urma să fie amplasat în zona laserului, în locul unei foste baze militare care ar trebui donată de Ministerul Apărării. Acolo ar trebui construite mai multe centre de diagnostic și tratament pentru pacienți, săli de conferințe și incubatoare de afaceri. Pe scurt, instituții care să lege cercetarea de mediul de afaceri. Totul ar urma să coste 350 de milioane de euro.

Mai mult…

Laserul de la Măgurele va avea un parc ştiinţific în valoare de 70 de milioane de euro

„Dezvoltarea Parcului Ştiinţific de ultimă generaţie, de importanţă naţională şi internaţională, va permite convergenţa celor mai competitive sectoare ale cercetării româneşti, respectiv ale antreprenoriatului inovator, începând cu proiectul de impact European ELI-NP. Acesta va contribui la dezvoltarea unei locaţii şi a unui ecosistem atractiv pentru instituţiile şi companiile naţionale şi internaţionale bazate pe cunoaştere şi, în consecinţă, va avea contribuţii importante la dezvoltarea economică la nivel regional şi naţional”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache.

Mai mult…

Laserul de la Măgurele va avea un parc ştiinţific în valoare de 70 de milioane de euro

Concret, cercetările şi experimentele care se vor face cu laserul vor putea fi transformate în rezultate accesibile societăţii, astfel încât să poată fi valorificate şi puse în practică.

În acest moment, se face un studiu de fezabilitate, iar parcul ştiinţific ar trebui să fie gata în 2019, când şi laserul ELI-NP şi echipamentele Gama vor fi operabile.

„Am comandat un studiu de fezabilitate, care demonstrează necesitatea iminentă a realizării Parcului Ştiinţific Măgurele, iar acesta nu poate fi decât aici, la Măgurele, în imediata vecinătate a proiectului ELI – NP. Studiul a început în august sau septembrie şi sperăm să fie gata la sfârşitul lunii ianuarie, cel mai târziu februarie. În 2019, laserul va fi operabil, iar noi trebuie să fim gata cu Parcul Ştiinţific mai devreme”, a adăugat preşedintele CJ Ilfov.

Mai mult…

AGERPRES

“Dacă punem în aplicare planul de mobilitate urbană, care are traseu direct de la aeroport și de la Gara de Nord, parcul va fi de succes. De asemenea, dacă Ministerul Transporturilor dă drumul și se face autostrada A0 și se face linia de centură. Eu sper ca lucrurile să se întâmple foarte rapid, pentru că studiul va fi gata în luna februarie, banii îi avem. De cinci ani de zile strâng câte puțin pentru acest proiect, am purtat discuții la CE, știm ce avem de făcut. Cel mai important lucru, un parc științific înseamnă un ajutor pentru start-up-urile inovatoare, pentru a le crea condiții. Datorită lor poți să-i dezvolți pe ceilalți. Sper să mă întâlnesc cu domnul prim-ministru. Dacă vrem, se poate”, a punctat Petrache.

Mai mult…

Petrache despre Parcul Ştiinţific Măgurele: Avem 10-15 milioane de euro. Mâine putem să folosim aceşti bani

La rândul său, profesorul Nicolae — Victor Zamfir, directorul Institutului Național de Cercetare — Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), a subliniat că acest parc nu reprezintă numai activitate de cercetare științifică, ci și preluarea rezultatelor cercetării de către industrie, iar știința nu mai e un “palat de cleștar”, ci are implicații din ce în ce mai rapide în viața de zi cu zi.

“Ce e cu parcurile științifice? Peste tot în lumea civilizată odată cu cercetarea științifică s-au dezvoltat aceste aglomerări de firme de înaltă tehnologie. De ce? Pentru că și cercetătorii și cei din industria de înaltă tehnologie avem nevoie de un dialog continuu. Cei din industrie vor să știe cam încotro merge industria. Ne lovim de proceduri de achiziții publice, avem dificultăți, pentru că suntem departe de industrie. Dialogul trebuie să fie permanent, de aceea se face o aglomerare, să se întâlnească la seminarii științifice, la work-shop-uri și acest lucru se întâmplă numai dacă sunt localizați împreună. Urmează partea a doua, cea de participare la aceste noi infrastructuri de cercetare”, a arătat Zamfir.

Mai mult…

Indicatorii Parcului Științific Măgurele

Prof. Nicolae – Victor Zamfir, Director IFIN-HH, Director ELI-NP: „În partea de implementare a ELI-NP, dacă nu ar fi fost sprijinul Consiliului Județean Ilfov și al Primăriei Măgurele noi nu eram gata.  Acum suntem în acest punct în care scriem un nou capitol. Chiar dacă noi, cercetătorii, facem eforturi să pătrundem în acest circuit mondial al valorilor, fără Parcul Științific Măgurele misiunea nu va fi îndeplinită integral.”

Mai mult…

Investiții de zeci de milioane de euro într-un parc științific de lângă Parcul de la Măgurele

„Am comandat un studiu de fezabilitate, care demonstrează necesitatea iminentă a realizării Parcului Ştiinţific Măgurele, iar acesta nu poate fi decât aici, la Măgurele, în imediata vecinătate a proiectului ELI – NP. Studiul a început în august sau septembrie şi sperăm să fie gata la sfârşitul lunii ianuarie, cel mai târziu februarie. În 2019, laserul va fi operabil, iar noi trebuie să fim gata cu Parcul Ştiinţific mai devreme”,a mai spus președintele CJ Ilfov.

Mai mult…

Laserul de la Măgurele va avea parc de 70 milioane euro

Autorităţile au identificat o fostă bază militară pe locul căreia să fie construit parcul, dar este nevoie ca Guvernul României să cedeze acel teren. În primă fază, este nevoie de cinci hectare pe care se vor ridica mai multe clădiri precum Centrul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor, Centrul de Transfer Tehnologic, Centrul de Cercetare Materiale Avansate şi cel mai costisitor va fi Centrul de Excelenţă în Cercetare, Diagnosticare şi Tratament pentru Sănătate.

Mai mult…

Proiect Science Park pe 5 hectare, lângă București. Locul unde cercetătorii vor să afle totul despre cancer

‟Peste tot în lumea civilizată, odată cu cercetarea, s-au dezvoltat aceste aglomerări de firme de înaltă tehnologie. Sperăm să se adune aici toată industria de hi-tech. Acest parc va fi într-adevăr un beneficiu direct către societate. Acele firme nu vor lucra doar pentru institutele de pe platformă sau cu ELI. Toată zona se va dezvolta”, spune profesor Nicolae-Victor Zamfir, directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară-„Horia Hulubei” și directorul ELI-NP.

Mai mult…

Parcul Științific Magurele, un proiect ce poate deveni realitate

Prima etapă a celui mai ambițios proiect al României, Parcul Științific Măgurele, a ajuns aproape de final. Studiul de fezabilitate realizat cu sprijinul Asociațieri Internaționale a Parcurilor Științifice va fi gata, cel mai probabil, în luna martie, anul viitor, iar autoritățile locale și cercetătorii implicați în proiect pregătesc etapa a doua și cea mai importantă: construirea parcului! Potrivit autorităților locale și cercetătorilor de la Măgurele, este absolut necesară demararea investiției care va influența dezvoltarea României pe termen lung.

Mai mult…

Laserul de la Măgurele are nevoie, în primă fază, de numai 70 milioane de euro şi 5 hectare de teren

Parcul Ştiinţific ar putea fi construit pe locul unei unităţi militare dezafectate, dacă Guvernul va fi de acord, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, precizând că a deschis deja discuţii cu oficiali UE pentru asigurarea unei părţi din finanţare, ceilalţi bani fiind deja strânşi, de 5 ani, din rezervele bugetare ale judeţului.
Mai mult…

Un soare mic într-un oraș în umbră. Cum se pot pierde bani cu laserul de la Măgurele

În primă fază, parcul științific se va întinde pe o suprafață de cinci hectare de teren și va costa fără echipamente vreo 70 de milioane de euro. (ILUSTRAM CU POZE) Aici vor fi ridicate mai multe centre de cercetare, dar și un incubator de afaceri. Doar Centrul de Diagnostic și Tratament pentru Sănătate se ridică la 45 de milioane de euro, sumă care include costul echipamentelor, de circa 25 de milioane de euro.

Mai mult…

MINUNEA ȘTIINȚEI DE LA MĂGURELE

Ionel Scrioșteanu, președinte Asociația Măgurele Science Park: ”Studiul de fezabilitate arată foarte clar ceea ce Consiliul Județean Ilfov susține de ani buni, și anume că Parcul Științific va contribui la schimbarea/modernizarea profilului urban al orașului Măgurele și al regiunii București-Ilfov, dar şi mai mult, că se va putea transforma într-un pol important de dezvoltare a economiei naționale”.

Mai mult…

MINUNEA ȘTIINȚEI DE LA MĂGURELE

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”E momentul ca România să își depășească limitele. Să construim în stil mare. Avem convingerea că împreună putem realiza acest proiect de țară care va influența pozitiv dezvoltarea pe termen lung a economiei naționale”.

Mai mult…

Demersuri pentru înfiinţarea unui parc ştiinţific la Măgurele

La Măgurele, odată cu dezvoltarea celui mai puternic laser din lume, prinde contur un parc ştiinţific care va cuprinde centre de tehnologie a informaţiilor şi telecomunicaţiilor, de cercetare a materialelor avansate, de inovare, un incubator de afaceri, un muzeu al viitorului, dar şi un centru de excelenţă în sănătate. Deşi studiul de fezabilitate este aproape gata şi finanţarea este asigurată, demararea proiectului este blocată de lipsa unui aviz pentru obţinerea terenului.

Mai mult…

Laserul de la Magurele va avea un parc stiintific in valoare de 70 de milioane de euro

Concret, cercetarile si experimentele care se vor face cu laserul vor putea fi transformate in rezultate accesibile societatii, astfel incat sa poata fi valorificate si puse in practica. In acest moment, se face un studiu de fezabilitate, iar parcul stiintific ar trebui sa fie gata in 2019, cand si laserul ELI-NP si echipamentele Gama vor fi operabile.

Mai mult…

Măgurele Science Park, un proiect de un miliard de euro

Autoritățile au anunţat procedurile de realizare a studiului de fezabilitate pentru Măgurele Science Park, o platformă pe care se urmărește să fie reuniți producători de înaltă tehnologie, care să beneficieze și de stimulentele fiscale specifice unui parc industrial. Proiectul va necesita o investiție de un miliard de euro, acoperit din fonduri europene, contribuția de la buget fiind de 20% din totalul investiției.

Mai mult…

Cel mai mare laser din lume, cel de la Magurele, care are o capacitate echivalentă cu zece la suta din puterea Soarelui, este aproape gata.

Oameni de afaceri si cercetatori japonezi au vizitat minunea ELI- NP, care ar putea aduce solutii pentru tratarea cancerului sau materiale rezistente pentru o viitoare calatorie pe Marte. In plus, unele dintre cele mai mari companii din lume sunt interesate sa deschida la Magurele propriile centre de cercetare.

Mai mult…

Măgurele, o destinaţie ofertantă pentru mediul de business

Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, ASPES, Măgurele High Tech Cluster şi Primăria Măgurele au organizat, în zilele de 8 și 9 noiembrie, conferinţa „ELI-NP Măgurele, afaceri competitive bazate pe rezultatele cercetărilor ştiinţifice avansate”.

Scopul evenimentului a fost acela de a facilita întâlnirea dintre reprezentanţi din domeniul de cercetare şi mediul de afaceri pentru a identifica, astfel, posibile colaborări. Mai exact, cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară și-au propus să le prezinte oamenilor de afaceri domeniile în care va putea fi folosit laserul de mare putere care va fi instalat la Măgurele.

Mai mult…