Loading Evenimente

« Toate evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

S2B | Optimizarea proceslor de fabricație prin iradieri în beneficiul mediului privat

26 februarie 2021 @ 11:00 am - 11:30 am

Asociația ,,Măgurele Science Park continuă inițiativele de tip ”Dialog cu Comunitatea MSP” prin care dezvoltă comunitatea și creează punți de legătură între actorii acestei comunități din care fac parte: universități, organizații de cercetare, mediul de afaceri și autorități.

În dezbaterea on-line organizată pe 26 februarie a.c., am prezentat activitatea și serviciile pe care le oferă Departamentului de Iradieri Tehnologice IRASM din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei” (IFI- HH – http://www.nipne.ro/ ).

Ce este iradierea, cât de periculoasă este și în ce domenii poate fi utilizată?

Într-o formulare simplă, dl.Valentin Moise ne spune că ”Iradierea tehnologică înseamnă expunerea controlată a unor materiale sau produse finite la o anumită doză de radiații care conduce la un efect de care este nevoie”.

Domeniul medical este cel mai cunoscut domeniu unde este utilizată aplicația de sterilizare. De exemplu: sunt dispozitivele medicale de unică folosință/plasticele care se găsesc în spitale.

Un alt domeniu important unde se folosește iradierea este cel farmaceutic, în care la fel, o parte din materiale trebuie să fie sterile sau să îndeplinească anumite cerințe privind încărcătura microbiană pentru a putea fi utilizate pe piață.

”Avantajul radiațiilor gamma este ca sunt foarte penetrante, trec prin orice material. O condiție pentru a steriliza produsele este ca sterilizarea să se facă prin ambalaj care trebuie să rămână închis”, punctează dl. Valentin Moise.

Pe lângă aplicabilitatea în domeniul medical și farmceutic, radiațiile pot fi folosite în multe alte domenii, cum ar fi:

  • Modificări care includ chiar și degradarea pentru aplicațiile de tratament al deșeurilor, de reutilizare a deșeurilor;
  • Industria aerospațială – testarea rezistenței materialelor;
  • Conservarea patrimoniului cultural;
  • Arhivistică – decontaminarea hârtiei (oprirea atacului mucegaiului asupra hârtiei);
  • Domeniul alimentar – hrana (atât pentru animale, cât și pentru oameni) care poate fi contaminată microbian și poate transmite anumite boli (ex. salmonela) este supusă unui tratament de reducere a încărcăturii microbiene.

Urmăriți dialogul integral:

 

Detalii

Data:
26 februarie 2021
Timp:
11:00 am - 11:30 am
Categorie eveniment:
Taguri eveniment:
, , , , , , , , ,

Organizator

Asociația ”Măgurele Science Park”
Telefon:
021.212.56.95 int. 110
Email:
office@magurelesciencepark.ro
Sit web:
https://www.magurelesciencepark.ro

Vezi evenimentele anterioare: Cercetare Mediul de afaceri Educație Tematic #MSPconnect