Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli (INCAS) fac parte dintr-un consorțiu european care a primit un grant de 4,3 milioane de euro de la Comisia Europeană în competiția de proiecte pentru dezvoltarea unor proiecte de apărare, potrivit unui comunicat al executivului de la Bruxelles.

Cele două instituții românești colaborează cu entități din Franța, Italia, Spania și Danemarca în proiectul care urmărește dezvoltarea unei soluții pentru îmbunătățirea programelor de antrenament pentru piloții militari.

Proiectul se va concentra pe utilizarea în antrenamentul piloților a noilor tehnologii, precum realitatea augmentată.

Linia de finanțare pusă la dispoziție Comisia Europeană face parte din strategia UE de întărire a apărării comune și dezvoltare a industriei militare europene.

În total, Comisia Europeană a anunțat finanțarea a 16 proiecte industriale cu o sumă totală de 205 milioane de euro, toate implicând un grad înalt de digitalizare.

Al doilea proiect are ca scop dezvoltarea unor soluţii securizate de navigaţie prin satelit având la bază sistemul european Galileo, precum şi integrarea acestora cu soluţiile existente care utilizează sistemul american NAVSTAR GPS. Acest proiect are un buget de 95,2 milioane euro, iar Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Institutul naţional de cercetare – dezvoltare aerospaţială Elie Carafoli vor fi subcontractori în cadrul acestuia.

Misiunea Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) este de a efectua cercetări tehnico-ştiinţifice fundamentale orientate, aplicative şi de dezvoltare tehnologică pentru introducerea continuă a progresului tehnic în domeniul militar, crearea de noi tipuri de tehnică militară cu performanţe superioare, precum şi pentru modernizarea tehnicii existente, cu consumuri de resurse cât mai reduse.