Back

Măgurele Science Park ar putea contribui la dezvoltarea seismologiei moderne în România

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului, în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Pe teritoriul României, zona seismogenă cu cel mai ridicat potențial distructiv este situată la curbura Carpaților Orientali – regiunea Vrancea. Despre aceste fenomene, despre cum poate fi protejată populația și cum pot fi reduse efectele cutremurelor asupra infrastructurii, am vorbit cu conducerea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Directorul Constantin Ionescu s-a declarat foarte interesat de transferarea cunoștințelor și a rezultatelor cercetării către mediul de afaceri, prin intermediul Magurele Science Park.

Constantin Ionescu, director Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului: „Produsele institutului pot fi transferate prin intermediul acestui parc științific. La nivel de produse mă refer la hărți de hazard seismic, de risc seismic, care pot fi folosite în zona de proiectare, nu doar pentru clădiri civile, dar și proiectare pentru infrastructură importantă la nivelul țării: centrale electrice, nucleare. De asemenea, pot fi transferate cunoștințele noastre ale cercetătorilor către diferite zone astfel încât să se dezvolte diverse echipamente pentru protecția populației. De exemplu, acest sistem de alertare seismică poate dezvolta acele echipamente care se pot instala la beneficiarul final și care-l ajută pe acesta să-și protejeze infrastructura pe care o are în exploatare.

 

 

Acordul de cooperare între Asociația Măgurele Science Park și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INFP a fost încheiat la data de 22 decembrie 2017

Principalul scop al acordului îl reprezintă  identificarea, dezvoltarea și implementarea unor obiective de specializare inteligentă pentru domeniile: Seismologie, Seismologie Inginerească, Structura și Dinamica Scoarței Terestre.

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × two =